İnsan Kendini Nasıl Gerçekleştirir?

 Kendini gerçekleştirmek, hayatın sonuna kadar tam anlamıyla oldum diyemeyerek, benliğini ortaya çıkarıp, ona layık işlere imza atmaktır.

Neden tam anlamıyla oldum diyemeyiz?

Çünkü hayat gelişimin sonsuz olduğu bir yerdir ve bizde hayatımızın sonuna kadar gelişim adına çalışmak ile mükellefiz. Tam anlamıyla olmak, yaşamının sonunda bıraktığın izler ile orantılıdır. İzlerin kadar olursun. Kendini gerçekleştirmek ise benliğini bulup, onu yüceltmendir.

İnsan kendini neden gerçekleştirmek ister?

Kişi geliştiği zaman ilerler, ilerlediğinde birçok kişiye faydalı olur. İşte kişi gelişim ve fayda adına kendini gerçekleştirmek ister çünkü bu sayede kalıcı olma adına adımlarını atmış olur.

İnsan kendini nasıl gerçekleştirir?

  • Kendini keşfet : Kişi kendini nasıl keşfeder? Bunun cevabı sende, önce kendini tanımalısın. Bunun için kendine sorular yönelt. Şimdi önüne bir kağıt al ve şunları yaz:  zayıf yönlerim, güçlü yönlerim, yeteneğim, neyi yaparken mutlu oluyorum, ne yapmak istiyorum? Bunların cevabı kendini keşfetmeni sağlayacak. Güçlü yönünü bulduğunda, adımlarında senin  daima motive olmanı sağlayarak  güçlü olmanı sağlayacak, zayıf yönünü bulduğunda, onu geliştirmek için uğraşacaksın. Yeteneğini bulduğunda, hayatta farkını oluşturmak için yerini alacaksın. Kısaca kendini keşfettiğinde ben de varım diyeceksin.


  • Mutluluk : Bu hayatta mutlu olmadığın zaman verim alamazsın. Mutluluk seni hayata bağlarken, mutsuzluk seni alıkoyar yaşamdan. Enerji inançtan geçer, inanç ise umut ve mutluluktan var olur. Umudun olduğu kadar mutlu olursun, mutlu olduğun kadar da var olursun. Her zaman mutlu olunulabilir mi? Kesinlikle hayır ama mutluluk sebebini bulup ona odaklanılabilir. Mutluluk sebebi nasıl bulunur? Şunu düşün en son ne zaman mutlu oldun? Bu hayatta neleri yaparken, kalkıştığın tüm işlerde başarılı olacağını düşünüyorsun?  Derinlerine in ve ulaş sırlarına, bul mutluluk sebeplerini. Bunu yaptığında kendini gerçekleştirme serüveninde 1-0 önde olacaksın.


  • Yaşadığın hayatın amacı ne ? : Şu dünyada sadece bir kere yaşayacağız ve sadece tek şansımız var. Eğlenerek hayatı zevk için geçirmek de bir amaç, idealin için yaşayıp kendini gerçekleştirmekte. Amacını bulman kendini gerçekleştirmek için bir basamaktır. Çünkü buna göre yaşamını şekillendirirsin. Hatırla ne olmak istiyordun? Adım nasıl anılacak diyordun? Amacım bu ve bunu yapacağım diyordun, bu neydi? Haydi cesaretini ve gücünü topla ve kendine sor, benim bu hayatta var olma amacım ne? Kişi amacını bulduğunda hayatın anlamı ortaya çıkar ve farkı meydana gelir.


  • Bugün yok olsan neyi yapmadığına pişman olursun? : Bu sorunun cevabı, senin kendini gerçekleştirme yolculuğunda büyük yardımcındır. Çünkü bu soru senin hedeflerini belirtir. Mesela adımını atmadığın bir plan, korktuğun bir risk ya da vazgeçtiğin kararlar mı pişmanlığın? Bunun cevabı sende. Pişmanlık kişinin negatif duygularındandır. Bunu ortadan kaldırmak için kalbinin sesini dinlemek gerekir. Mantık kişiye yolunu buldururken hisler onu bambaşka bir yola götürür, kimileri hisler bir işe yaramaz mantık önemli dese de ben aksini savunuyorum. Mantık devreye girdiğinde cesaret kırılır. Hayatımda yer edinen iki tane olay var ve ben bunları kalbimin sesini dinleyerek yaptım. Mantığım o işlerden pişman olmam için içimi kemirmiş olsa da hislerim iyi ki yapmışım dememi sağladı. Demem o ki pişman olmayın ve yapmak istediklerinizi yapın, bu sayede kendinizi gerçekleştirme serüveninde önemli bir konumda yerinizi alacaksınız.

  • Daima geliş: Yazımın başında hayatın sonuna kadar gelişeceğiz ve oldum diyemeyeceğiz demiştim. Bunu aklımızdan çıkarmayıp yolumuza bakarsak durmayız, durmazsak işte o zaman kendimizi gerçekleştiririz.

  • Işığını yay : Her birey bir ışıktır, kendini ve çevresini aydınlatan. Kendini aydınlatamayan kişi, çevresini aydınlatamaz. Buraya kadar saydıklarımı yapanlar kendisini aydınlatanlardır. Bundan sonrası faydalı olmaktır. Daha çok kişiye eriş, yardım et, hayatlarına dokun. Herkesin kendini gerçekleştirme amacı farklıdır ancak gidiş yönü bellidir, kendini keşfet, mutlu ol, daima geliş, asla pişman olma ve en sonunda çevrene ulaş. 

Kendini gerçekleştirmek ne kazandırır?

·         Fayda : Işığını yayan kişi faydalı olur bu sayede birçok kişiye ulaşır.

·         Başarı : Hedefleri ve amaçları vardı. Bunlara ulaşmak en büyük başarıdır. Dolayısıyla kendini gerçekleştirmek başarıyı ortaya çıkarır. 

·         Kalıcılık : İşini güzel yapar, farkını oluşturur ve unutulmayanlar arasında yerini alır.

·         Mutlu bir yaşam : Kendini gerçekleştirenlerin ne pişmanlıkları olur ne de takıldıkları acıları. İşte bunlar olunca enerji daima yüksek olur.

Gelişim ve değişim serüvenidir kendini gerçekleştirmek. Hayatı eğlenerek yaşamak yahud amacın ile yaşayıp ulaşmak istediğin noktaya, karar senin. Tek şansın var ve bunu doğru değerlendirmen senin farkını oluşturacak. Kendini gerçekleştirenler nice gerçekleri keşfedip, sergileyenlerdir.  Güzel günler…

 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayat Sana İstediğini Vermiyorsa Sen Ona Ulaşacaksın

Saimdang