Sitemim

Bugün biraz sitem dolu yazmak istiyorum.
Hepimizin yaşadığı şu dünyada hayallere önem verilmemesi ve gerçeklerin o hayallerle alakası olmaması ne acı bir durum oluyor.
Bir okula başlarken ne hayallerle gidilip nelerle karşılaşmak ya da bir işe girdiğimizde yaşadıklarımızın hayallerle ilgisinin olmaması.
Lisedeyken, ilkokuldayken şunu olacağım bunu olacağım derdik ama kimse şuna yeteneğin var şöyle olmalı deyip seni yetiştirmeye çalışmazdı buda yaşamın acı bir tarafı.
Puanlar nedeni ile istenilen hayallere ulaşmak zorlu bir süreç oluyor çalışmak gerek ama yetenekler bana göre daha mühim olmalı ama bu sistem dünya üzerinde var mı bilmiyorum bir kaç ülkenin sınav sistemine baktım pek de bir fark yok bu sınavlar oldukça hayaller zorlu bir süreç ile başarılacak ya da hayal olarak kalıp toz duman olacak.
İnsanın içinde büyük bir tutku ile icra ettiği yetenekleri vardır ama onu da kişinin keşfedip pazarlaması ne kadar işe yarar bilmiyorum.
Dilerim ileride kişinin yeteneklerine göre meslek seçimiyle ilgili sınavlar olur çünkü verim bana göre öyle olur.
Düşünce tarzı şu, bu işte para var onu yapayım ya da bu iş revaçta onu yapmalıyım.
Bazen puanlar yetmiyor başka bölüme kayılıyor, bütün bir hayatın puanla belli olması ne acı bir durum oluyor ama onun olması da gerek...
Benim en büyük hayalim psikoloji okumaktı ve bu meslekte verimli olabileceğime adım kadar emindim ama matematiğim kuvvetli değildi kötü değildi ama çok iyi de değildi sonra bir kişinin tavsiyesi üzerine tarihe yöneldim tarih ile psikolojinin alakası olabilir demişti bilmiyorum gerçekten var mı gelecekte göreceğim...
Demek istediğim hayallerimize hep bir engel var bunları aşmak için elimizden geleni yapmamız şart yoksa hayal kuru bir hayal olarak kalacak zaten benim bu hayalimden uzaklaşmama isteğim üzerine bu bloğu açmıştım niyetim fikir edinmekti yazılarım iyi mi kötü mü nasıl bir gelişim süreci izleyebilirim amaçlı yazıyordum ama öyle bir fikir edinemedim dedim ya hayal ile gerçek çok farklı umarım yaşamımızda etkili bir hayat süreriz tüm engellere rağmen.

Yine de fazla fazla hayal kurmak iyi, belli mi olur en ummadığımız bir anda hayallerimize giden bir yolda ışık buluruz.
Hepimize güzel günler dilerim.








Yorumlar

  1. Çok haklısınız. Hukuk isteyen işletme, psikoloji isteyen sosyoloji, tıp isteyen biyoloji bölümü okuyor. İsteyen istediği mesleği yapamayınca ortada verim kalır mı? Bence kalmaz.
    Bir de bazı bölümleri çok küçümsüyorlar. Ben de tarih okuyorum. İnsanlar bunu duyunca beni teselli etmeye kalkıyor :D Abicim ben bile isteye o bölümü seçtim. Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinde okuyorum ''olsun'' demek nedir? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklisiniz. O küçümseme durumu çok kötü oluyor bana da diyorlar atama yok gibi. Umursamamak gerek o yorumları.

      Sil
  2. Ben ne hayal kurduysam olmadi Atakan biliyor musun?Yarana tuz basmis gibi olucak bu yorumum ama durumum bu sekilde.
    Önu acik bir ogrenciydim okul hayatim boyunca ama hep yanlis yonledirilmeler sonucu istedigim hicbirseyi yapamadim.Sesim guzeldi muzik ogretmeni olmak istedim olmadi.Polis olmak istedim o da olmadi."Katip oldum.😂"Hatta daha onu bile olamadim Kpss sorunu var malum.
    Tuhaf Evet biliyorum Adama sorarlar sende gerizekali misin ne bildigini okumuyosun diye ama olmadi iste.Benden baska herkes tercih yapti mesela universite secim listem de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu durum kötü oluyor iyi bir yönlendiricinin olmaması.
      Kendi hayatımız ama etkili olamıyoruz başkaları daha etkili oluyor bu da ayrı bir zorluk.
      Kpss sorunu zaten her şeyde sonrada mülakatlar...
      Keşke müzik öğretmenliği olsaymış.
      Umarım diğer hayallerimize ulaşabiliriz.

      Sil
  3. Ah ah! keşke imkan olsa da çay, kahve içerek konuşabilsek! severek yapacak iş falan faso fiso arkadaş, geçimini başka bir işten, egoyu da başka yollardan tatmin ediyor bütün insanlar.çok kişi yalan söyler aslına bakılırsa bana göre. Hele Türkiye'de cehaletin bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde eğitime, bilgiye kim bakacak. Doğru dürüst de bakan yoktu zaten. herkesin derdi paraydı her zaman.
    Bunları moral bozmak için söylemiyorum, çooook uzun mesele ama bu kadar kısa anlatmaya çalıştım sadece. dört yıllık bir lisans eğitimi almak önemli düşünebilmek ve analiz için hatta yetilerinin farkına varabilmek için. tıp doktoru olup da köfte dükkanı açmak isteyen arkadaş vardı. "akan su yolunu bulur" derler; doğru sözdür bana göre. bütün mesele akabilmek.Başarılar ve kolaylıklar dilerim eğitiminiz için. :)

    YanıtlaSil
  4. Halil Abi o kadar güzel anlatmışsın ki gerçekten öyle sevdiği iş değil de başka işlere yöneliyor insan.
    Yok yok moral bozmak olarak algılamadım bunlar hayatın gerçekleri.
    Son dediginiz söz üstümde tesir bıraktı "akabilmek" galiba tüm mesele bu.
    Bu değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  5. Hayallerin önünde birçok set var gerçekten. Sınavlar, sistemler... Yüksek puan aldığı için sevmediği ve yetenekli olmadığı bölümlere de gidenler de var. Puanı düşük diye yetenekli olduğu bölüme gidemeyen de... Bir görsel vardı, görmüşsünüzdür. Maymun, fil, bir kaç farklı hayvan var. Hepsinden aynı şeyi yapmalarını isteyerek eşit seçme yapılıyor. Sistemi eleştiren o görsel verimsizliğimizi çok güzel ifade ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok verimsiziz ne puanlar uğruna ya da gelecek kaygısı yüzünden istemediğimiz yöne savrulup gidiyoruz.
      Olur da ileride o öğretmen kürsüsüne oturursam öğrencilerimin hayallerine ulaşmaları için elimden geleni yapacağım çünkü kimse bize ne hayalin var ya da yeteneğin hangi konuda var gibi uğraş vermedi zor bir durum kaçına yardım edebileceksin ama yapmak gerekiyor bir kişi bile değişse dünyanın değişmesi için etki olabilir.
      Yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Maalesef öyle bazen hayali söylediğimiz kişiler öyle bir küçümseme haline geliyorlar ki bizim umudumuzu kırıyorlar bendeki durumda ben galiba biraz inat ediyorum yapamazsın denileni yapmak hırsım oluyor.
    Zaten herkesin yapabildiğini yaparsak ne farkımız olur ki.
    Koşu bandı örneği çok güzeldi işte çevrenin tüm etkenine rağmen inatla durmamaya çalışıyoruz.

    Doğru geçler içinde öyle bir durum oluyor.
    Umarım güzel yarınlar hepimizi bekliyordur.

    YanıtlaSil
  7. Bu hayaller ve hayatlar konusu benim de çok canımı sıkan durumlardan biri. Herkes içini dökmüş, ben de biraz dökeyim yüksek müsaadenizle...

    Ailemde pek olmayan yeteneklere sahiptim; müzik, yaratıcılık, yazım. Bu nedenle sanırım hiç keşfedemediler, anlayamadılar. Sanata karşı aşırı bir düşkünlüğüm vardı ama aynı zamanda zehir gibi de ezber ve yorumlama gücüm. Tabii bu okulda puanlarına iyi yönde yansıyınca kimse yeteneklerine bakmıyor. Ama şehir değiştirmek durumunda kaldık, bol imkanları olan bir şehirden oldukça düşük imkanlı bir şehre yerleştik. Benim o zehir gibi derslerim de bir düşüş yaşadı tabii.

    Sevdiğim bir bölümü okudum üniversitede, tamamen kafama eseni yaptım, kimseyi dinlemedim ama bu topraklar için aslında yanlış bir bölümü okumuştum. Kültürel bir bölümdü ama uzmanlık adına bir konumu yoktu, yani burada Türkiye'de... Bu nedenle kendi tırnaklarımla kazımam gerekiyor şimdi her şeyi; bunca yeteneğim ve dolu dolu bir beynim varken, bu kadar öğrenmeye aç ve meraklıyken...

    Şimdiki gençler daha şanslı; çocuk şiirler hikayeler mi yazıyor, hadi yarışmalara sokalım. Çocuk resim mi çiziyor hadi ders aldıralım. Çocuğun sesi çok mu güzel hadi konservatuvara yollayalım. Ben bu imkanlara dahil olamadım maalesef. Şimdi konservatuvar okuyan küçük bir yeğenim var ve ben ona hüzünlü gözlerle bakıyorum. Çünkü benim için böyle bir şans ya da yönlendirme hiç olmadı. Şimdi kendi kendimi yönlendirmeye çalışıyorum.
    O kadar şanssızdım ki, müzik kulübüne katılmak istediğim yıl üniversitemdeki müzik kulübü kapanmıştı. Bu tür başlayıp da hep hüsranla yüzüme kapanan çok kapılar oldu...
    Bazı şeyler de şans bazen işte demek ki...

    Keşke yeteneklerimize göre hayatlar yaşayabilsek, parıldayan insanlar yetiştiren, geleceği çok parlak bir topluluk olurduk işte o zaman...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten kötü oluyor yeteneklerimizi keşfeden birisinin olmayışı ne kadar istediğimiz bir bölümü okusak ta hayalimizden uzak olmak değişik bir durum oluyor.

      Aslında eğitim sistemi gerçekten çok değişik dediğiniz gibi beynimizin en verimli zamanlarında, meraklı olduğumuz zamanlarda yönlendiren olmayınca eksik kalmış oluyoruz.

      Aslında bakılırsa her meslek için artık öyle oldu tırnaklarımızla kazmadan bir yerlere gelmek muallaklı bir ihtimal oluyor.

      Yeteneğinize ve hayallerinize göre yaşamınızın ilerlemesini dilerim.
      Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayat Sana İstediğini Vermiyorsa Sen Ona Ulaşacaksın

Saimdang

Mutluluk Kaynağı Nedir?