Heyecanla Başa Çıkmak

Hepimizin ortak sorunudur  heyecan. Kelime anlamı olarak : kişide korku, kızgınlık, kıskançlık, üzüntü, sevinç, sevgi gibi duygusal nedenlere bağlı olarak kendini gösteren güçlü ve geçici duygu yoğunlaşması durumu diye tanımlanır.

Benim tanımım: insanın elini ayağına dolandıran ve başaramamasında neden olan duygu yoğunlaşmasıdır.

Heyecanlı bir yapıya sahip olmanın dezavantajı ile bu huyum'la sürekli bir mücadele halindeyim.
Aslında heyecan, bilmediğimiz bir konu hakkında daha çok etkili oluyor zaten bilgili olduğumuz bir konu hakkında heyecan yapacağımızı sanmıyorum.

Az çalıştığım bir sınavda çok heyecan yaparım çünkü durum benim ellerimde değil ama yeterli ve donanımlı bir şekilde ders çalışırsam o sınavım güzel geçer ve heyecanlanmam, buradan insanın kaderinin kendi elinde olması ile heyecanın doğru orantılı olduğunu düşünüyorum, çalışırsak güzel geçer kaderimiz elimizde olur, çalışmazsak kaderimiz elimizde değil, soruların şansımıza bağlı olması ile kaderimiz şansımıza bağlı olmuş olur ve heyecan yaparız.


Bazende sonuçlar heyecanın nedeni oluyor örneğin, okula girme sınavları hep heyecan yaptırmıştır, içimizden "eyvah ya yapamazsak ama olamaz başarmalıyız" diyerek daha da artırırız heyecanımızı bu konu hakkında pek fikir üretemiyorum o heyecanı bende çok yaşadım sınav gecesi uyuyamamıştım, galiba bunun nedeni sürekli sonuca odaklanıyor olmamdı ve sürekli kendimi sakinleştirmeye çalışıyordum bunu yaparken kendimi daha da stresli bir ruh haline getirdiğimin farkına varmıyormuş gibi bu yaşamış olduğumdan sadece şimdiye odaklanıp sonuca odaklanmadan akışına bırakarak rahatça hareket etmem gerektiğini anladım.

Bir daha böyle bir sınava girsem o kadar heyecan yapmam herhalde çünkü su akar yolunu bulur diyerek rahatça şimdiyi yaşayıp sonuca odaklanmam.

Bazende zorundalıklar bizi heyecan yaptırıyor örneğin bir sayfa verilir ve ertesi gün bunu anlat denilir, işe ezber ve anlatmak girince heyecan başlar ama onun yerine kendin bir konu araştır ve bize anlat denilse heyecan olmaz çünkü o da öğrenmiş ve bir merak olmuştur. Ben bir konferansa katılsam ve ezber yapmak durumunda olsam çok heyecanlanırım ama bildiğim bir konu hakkında konuşsam hiç heyecanlanmadan onu anlatabilirim hem de hiç susmadan :D

Bence insanın yaşamının ipleri kendi elinde olduğunda heyecan yapmaz ama hata ve yanlış yapma ihtimali olan bir ortam olunca heyecan yapar. Bu durumda donanımımızı artırmamız ve soğukkanlı olmamız çözüm gibi.

Düşüncelerimizde sürekli olumlu olmalı olumsuz düşünceleri nedenler ile olumluya çevirmeliyiz.

       *Kendime güvendiğim için bunu başaracağımı biliyorum.
       *Mücadeleyi seviyorum ve böylece başarı bana yaklaşıyor.
       *Hatalarımı seviyorum çünkü onlar beni doğruya götürüyorlar.
     
Bunun gibi olumlamalar ile kendimizi ikna ederek ulaşmalıyız başarıya.

Son olarak şunu söylemek istiyorum heyecan hakkında ne kadar olumsuz konuşsam da aslında heyecanı doğru kullanırsak başarı bizim olur.
Heyecanın dozu başarı ve başarısızlık arasında ince bir çizgidir doğru kullanmamız gerekir.

Hepimize heyecanımızı yenmemiz yönünde başarılar dilerim.


Sizin heyecanla başa çıkma tavsiyeniz nedir :) 










Yorumlar

  1. Ben de çok çalıştığım sınavlarda daha çok heyecan yapıyordum.Çalışmayınca nasıl olsa çalışmadım diyorum.Ama çalışınca hata yapmak istemediğimden heyecan yapıyordum.Umarım bunu yenerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yenersiniz ama bence bilgili olduğunuz konuda bilginizden şüphe etmeyin ve kendinizden emin olun. Size başarılar dilerim.

      Sil
  2. Heyecan için özgüven önemli. Tabi, heyecan biraz olmalı. Tamamen heyecansız da her şey anlamsızlaşır bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, özgüven gerçekten önemli.
      Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  3. Ben heyecanı çok olumsuz bir duygu gibi görmüyorum. Aksine dozunda olursa amatör ruhla profesyonel işler çıkmasına neden olur. Heyecanımızı hiçbir şekilde kaybetmeyelim diyorum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle katılıyorum ama heyecanımızı hata yapmamıza neden olacak düzeye getirmememiz çok önemli. Yorumunuz için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Meli ve malı ifadeleri kullandıkça zorlanırsın.O ifadelerinin altında mükemmel olmak yatıyor.Bırak mükemmelliği ve akışa bırakmaya çalış olur mu Atakan?

    YanıtlaSil
  5. Galiba benim en büyük sorunum akışına bırakamamak, bu huyum da heyecanıma neden oluyor ama akışına bıraksam rahatlayacağımı biliyorum umarım bu yapımı düzeltirim yorum için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Yurdagül'ün önerisi hepimiz için geçerli. Ben lisede iken sözlülerde çok heyecanlanır hatta tıkanır gibi olurdum. Hep öyle sürmüştü lise bitene kadar. Heyecanlarımızı dozunda tutabilmek dileğimle. Çok iyi bir yazıydı. İçtenliğin yazıyı daha okunur kılmış. Sevgilerimle oğlum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ece Abla. Dilerim heyecanları dozunda tutabiliriz. Sevgilerimle :)

      Sil
  7. Geldim bile ne güzel blogun var:))

    YanıtlaSil
  8. Bende çok heyecan yaparım.Bol bol dua ederim. Birde uğuruna inandığım şeyleri yanımda bulundururum.
    Sınav zamanlarında hep aynı kalemi kullanırdım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu bende yaparım aynı kalemi götürürüm sınava :)

      Sil
  9. heyecan,yeni bir başlangıç,yeni bir umut ve başarıya giden yol demektir..tabii o heyecanı kontrol edebilirsen bunlar oluabiliyor..heyecanı kontrol etmenin /yenmenin yolu ise sakinleşmek olmalı herhalde..o da dediğiniz gibi olumlu düşünceler ile olabilir ve bu sakinleşmeyi daha da kolaylaştırabilir.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu değerli yorumun için teşekkür ederim :)
      Evet yorumuna katılıyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayat Sana İstediğini Vermiyorsa Sen Ona Ulaşacaksın

Saimdang

Mutluluk Kaynağı Nedir?