Stresten Yemek Bizim Sığındığımız Bir Çaredir

Hayatımızda olan ve kuvvetli muhtemel daima da olacak bir endişe, kaygı, heyecan durumudur.
İnsan her şeye yetemez ne kadar yetmek istese de işte olaylar biraz karmaşıklaşmaya başlayınca da stres başlar.
İş hayatında, okul hayatında, normal hayatta daima bir şeylere kafa takılır ve bunun sonucunda stres başlar.
Stres sonucu tırnak yeme, iştah kaybı (bu duruma da ayrı bir hayranım stresli olunca iştahın azalmasına, ben hastalanınca bile iştahım azalmıyor.), ya da stresten yemek iştahın artması.




Stresten yemek bence bizim sığındığımız bir çaredir, sığındığımız diyorum çünkü insan stresli zamanlarında stresini unutmak istiyor bir arkadaş, stresini unutturacak bir faaliyet arıyor o faaliyette yemek oluyor en çokta şu yukarıdaki besinler.
Kendimden örnek vermek istiyorum sınav zamanları stresten odaklanamazdım, heyecanlanırdım ve gider tatlı yerdim hele geceleri çok olmuştur gizli gizli yemek yediğim. Bu atıştırmaların hepsinin nedeni stresten, bende bir liman gibi sığınırdım yiyeceklere sanki sorunum geçecek gibi.
Gerçekten stresten yemek bizim sığındığımız bir çare aslında bu duruma hiç gerek yok.
İnsan stresini azaltmalı, azaltamıyorum dese dahi azaltmalı madem azaltamıyor o besinleri asla ama asla yememeli onun yerine şunları yemeli.



O zararlı besinleri yemektense bu sağlıklı besinleri aşırıya kaçmadan yemek daha doğru ve mantıklıdır.
Şu hayattan en iyi şunu anladım: durumlar daima değişkendir, olumsuzluklar mutlaka olacaktır, istemediğimiz durumları da bir mıknatıs gibi çektiğimiz de olacaktır. Olumsuzluklar mutlaka olacak ancak biz daima dik durmalı hayatımızın merkezinde biz olmalıyız.
Stres hayatımızın merkezinde olmamalı çünkü merkezimizde neler varsa o bizim hayatımızın o yönde ilerleyişini belirler. Hayatımızda stres var ancak merkezden onu atmalı uzaklaştırmalıyız bu da ona ne kadar odaklandığımıza bağlı yani sevmediğimiz bir kişiyi görünce ya kafayı çevirir onu umursamayız ya da hehe der geçeriz işte streste öyle olmalı ona da aynı öyle davranmalıyız o kişiyi nasıl ki merkeze almıyorsak stresi de merkeze almayıp uzaklaştırmalıyız.
Stresi engellemek yalnızca kişinin kendi elindedir sizin bu durum hakkında yaptıklarınıza mücadelenize bağlıdır.
Bazı durumlarda stresi doğru kullanırsak daha başarılı olabiliriz, "ne" der gibisiniz bence , stresli olunca ne deriz; of ne yapacağım ben, bu sınav nasıl olacak, çalışmadım, eyvah daha bir çok söz işte böyle olunca kişi bu duruma odaklanmaktansa madem eksiğim var o halde donanımımı artırmalıyım diyerek kendini motive etmeli daha çok test çözmeli, daha çok çalışmalı ve ben yapacağım diyerek başarıya ilerlemeli, işte böyle davrandığında stresini doğru kullanıp onu alt etmiş ve başarıya bir adım daha yaklaşmış olur.
Daima ipler elinizde olsun lades yapmayın stres yaptığınız konuya hakim olun, kendinize güvenin ve sonra rahatlayın elinizden geleni yaptıktan sonra tevekkülle sonuca bakın. Olumlu sonuçlar başarınızı ve motive olmanızı artırmalı olumsuz sonuçlar ise azminizi artırıp yılmadan daha çok çalışmanıza sebep olmalı.
Her zaman başarı olmaz zaten bu da bence güzel olmaz ne kadar çok mücadele o kadar değerli mutluluk ve başarı arzusu.
Kısaca merkeze kendinizi alın hiçbir şeyi takmayın ve merkeze yaklaştırmayın.
Stresiniz de önce başka şeylere yönelin, unutmaya çalışın pat diye stresten kurtulamayız bir mücadele gerek kişinin kendisi ile olan mücadelesi en zor olanıdır.
Stresi tam anlamıyla hayatımdan atamadım ama merkezden uzaklaştırıp ikinci plana aktarmayı başardım eskisi gibi çok odaklanmıyorum.
Şimdi merkezde daima başarı arzusu, biz ve isteklerimiz olmalı. Kaygı, endişe, stres arka planda ufak seyirde seyretmeli. 
Bu stresten kurtulmak zorundayız çünkü bu hayatta yalnız bir kere yaşayacağız ve kayda değer bir şeyler olmalı, haydi merkezden atalım stresi.


Kendinize iyi bakın görüşmek üzere daima huzurlu olmanız ve olmak dileğiyle.




Yorumlar

  1. Evet stres insanı bazen yemek yemeye ve sağlıksız beslenmeye itebiliyor, bazen de o kadar gereksiz konularla strese giriyoruz ki sonra dönüp baktığımızda ne kadar saçma olduğunu anlıyoruz. En güzeli hayata olumlu bakmak ve bardağın dolu tarafını görerek yaşamak.
    Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim :)
      Evet olumlu bakmak hayata çok önemli.

      Sil
    2. Rica ederim :)
      Olumlu bakabilmek dileğiyle...

      Sil
  2. 'istemediğimiz durumları da bir mıknatıs gibi çektiğimiz de olacaktır.''Her zaman başarı olmaz zaten bu da bence güzel olmaz ne kadar çok mücadele o kadar değerli mutluluk ve başarı arzusu.'
    İşte çoğunu onayladığım ama yine herkesin aklına gelemiyecek iki düşüncenin aktarımı.
    Stres kovalar bazen. Ama insanın; ondan daha etkili bir düşünme, uygulama gücü vardır.
    Ben hep mutfakta, büyük masamda çalışırım. Zira kızım ve torunumla yaşadığım bu evde yemek ve mutfak işlerini elli senelik deneyimimle zevkle üstlendim. Yemek çok az yerim. Pişirdiğimden olsa gerek. Ekmekten gittikçe uzaklaştım. Ama tatlıyla birbirimizi asla terk edemiyoruz. Sanırım ben gerilince şekere ihtiyaç duyanlardanım.
    Yine çok güzel bir yazı ve anlatımdı. Sevgiler oğlum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumun için çok teşekkür ederim Ece Abla. Sevgiler :)

      Sil
  3. Başlığın tam beni anlatmış.Stresten,can sıkıntısı dan yemek yiyen biriyim. Aslında bu şekilde davranış biçimi kişinim birazda zayıflığını gösterir.Çok mücade ettim kendimle ve dizginleyebildim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mücadele edince dizginleyebiliyoruz :)
      Bende çok uğraştım o huyumu yenmek için.

      Sil
  4. Günümüzde stressiz yaşam yok gibi ... Malesef hep bir şeyleri başarmak durumundayız . Hep ileri gitmek , hep savaşmak . İşte o savaşın içinde de ister istemez stres yapıyoruz . Stresten tamamen kurtulamasak da yönetebilmek önemli . Bu arada ben de yemek yiyemeyip zayflayanlardanım . 😂😂 Ama hiç özenmeyin koşa koşa geri geliyor o kilolar . Güzel bir yazıydı elinize sağlık . Mutlu günler dilerim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam 😂
      Kesinlikle yonetmemiz gerek. Bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayat Sana İstediğini Vermiyorsa Sen Ona Ulaşacaksın

Saimdang

Mutluluk Kaynağı Nedir?